witblad
Villa-Necchi-Campiglio-witblad - 29.jpg

Blog

Over interieurarchitectuur, architectuur en kunst.
En af en toe over onze eigen projecten.

Skulptur Projekte 2017 - Münster

De Duitse universiteitsstad Münster toont zich om de 10 jaar aan de (kunst)wereld.
Skulptur Projekte 2017 verzamelt ook nu weer een mooie selectie kunstenaars die op diverse sites in en buiten de stad bezoekers verwonderen. 

De toon wordt direct gezet aan het LWL-museum. Cosima von Bonin + Tom Burr zetten er Benz Bonin Burr. Het bestaande werk van Henri Moore op die plaats verdwijnt in de schaduw van een oplegger met lege houten kist. Een duidelijke zinspeling op het feit dat dit (gehuurde) werk van Moore plaats mag ruimen voor nieuwe kunstenaars. Deze generatie wil zijn plaats in de wereld veroveren.

Buiten het centrum vinden we in de oude haven wellicht het meest spectaculaire werk van deze editie. On Water van Ayşe Erkmen. Een brug onder de waterlijn. Eenvoudig opvallend en een bijzondere ervaring om er zelf aan deel te nemen.

Ayşe Erkmen - On Water

Ayşe Erkmen - On Water

Heel wat subtieler zijn de verwijzingen naar het begrip tijd in 'le tag 200m' in Marl (halfuurtje buiten Münster). Joëlle Tuerlinckx laat er elke dag (Tag = Duitse woord voor dag) een 'tag' plaatsen. Een krijtlijn die ook weer elke dag een beetje verdwijnt. Na Skulptur Projekte 2017 zal dit werk ook definitief verdwijnen.

Ook het 'fourth house of the house project since 1974' van Hreinn Friðfinnsson geniet van dezelfde poëtische eenvoud. Een structuur in gepolierd staal dat eigenlijk amper zichtbaar is, maar net daardoor de aandacht vestigt op een stuk groen in de stad dat vergeten werd.

Joëlle Tuerlinckx - le tag / 200m

Aram Bartholl zoekt ook de natuur op en legt in 3 werken de link tussen oude en nieuwe technologie.
Het oerelement vuur wordt hier gebruikt als energiebron voor een oplader voor smartphones, LED verlichting en een WiFi netwerk. 

Aram Bartholl - 12 V / 5 V / 3 V

Aram Bartholl - 12 V / 5 V / 3 V

Andere werken gaan verder in op de verwevenheid met de stad.
In matrix van CAMP wordt er letterlijk geweven tussen een oude stadsmuur en een recenter gebouw. De bezoeker kan via dit netwerk de klokken in enkele kerktorens laten luiden en leven in gang zetten in de vensters aan de overkant van de straat.

Sculpture maakt met Peles Empire een verwijzing naar de gevelarchitectuur in Münster. Na de verwoesting tijdens de tweede wereldoorlog werd de stad terug opgebouwd in de oorspronkelijke stijl. Maar enkel de gevels werden opnieuw gemaakt volgens het oorspronkelijke uitzicht en bevestigd aan een recentere architectuur. 

Sculpture - Peles Empire

CAMP - matrix

Christian Odzuck vond een braakliggend terrein de ideale plaats voor OFF OFD. Op basis van de architecturale elementen van het vroegere gebouw op die site maakt hij een nieuwe architectuur die de belangrijkste elementen van het grondplan zoals trap, muur, gang verbindt met een bestaande straatlantaarn.

Christian Odzuck - OFF OFD

Christian Odzuck - OFF OFD

In een merkwaardig jaren 70 kantoorgebouw gaat Hito Steyerl de confrontatie aan met het gebouw, ISIS en robotisering in verschillende installaties. Hell, Yeah, We, Fuck en Die zijn blijkbaar de 5 meest gebruikte woorden in recente Engelstalige muziek en vormen hier de rode draad.

Hito Steyerl - HellYeahWeFuckDie

Hito Steyerl - HellYeahWeFuckDie

Het meest beklijvende project van Skulptur Projekte 2017 is echter After Alife Ahead van Pierry Huyghe. Een oude schaatshal werd er omgevormd tot een nieuwe natuurlijke biotoop. Het vlakke beton werd uitgesneden om plaats te maken voor aarde met beplanting en bijenkorven. Openingen in het dak gaan open en dicht om contact met buiten mogelijk te maken. In functie van het leven in deze biotoop kan je met augmented reality nieuwe koepels zien ontstaan in het plafond. 

Pierre Huyghe - After Alife Ahead

Pierre Huyghe - After Alife Ahead

Skulptur Projekte 2017 slaagde er opnieuw in om kunstenaars een platform aan te bieden om de confrontatie aan te gaan met de stad en de wereld.

Aan jou om dit ook te ontdekken. Je hebt nog de kans tot 1 oktober.
Een rondleiding met een gids (DU, EN, NL) kan je boeken via https://shop.skulptur-projekte.de/#/start.

 

bob bulcaenComment