witblad
Villa-Necchi-Campiglio-witblad - 29.jpg

Blog

Over interieurarchitectuur, architectuur en kunst.
En af en toe over onze eigen projecten.

5 lessen uit de Eames tentoonstelling en lezing

Van 18 februari tot 28 mei kan je in C-Mine in Genk terecht voor een tentoonstelling over het werk van Charles en Ray Eames. In het indrukwekkende decor van de oude mijnsite werd een bijzonder tentoonstellingsconcept toegepast waarbij je meer te weten komt over de geschiedenis en het uitgebreide werk van het meest gekende design duo.

Op 20 februari bezochten we de tentoonstelling en luisterden we naar een lezing van Eames Demetrios. Hij is één van de kleinkinderen van Charles Eames (met Ray had hij geen kinderen) en director van de Eames Office.

5 dingen die we onthouden:

IMG_4095.jpg
  1. Plezier was de basis van heel wat ontwerpen. Vanuit het spelenderwijs ontdekken van materialen en schetsen ontstonden nieuwe ideeën. Zo stuurde Charles naar zijn dochter geen gewone briefjes, maar rebussen. 
  2. Door te experimenteren met nieuwe materialen groeiden ontwerpen. Door het materiaal en de verwerking ervan ontstond de vorm van de stoel. Zo kwamen ze tot nieuwe vormen en materialen die vaak voor het eerst werden toegepast op het maken van meubilair.
  3. Ze ontwierpen altijd met productie in het achterhoofd. Elk meubelontwerp moest in grote aantallen worden geproduceerd. Daarom was het proces van het assembleren van de componenten van een stoel belangrijker dan het uiteindelijke resultaat. Het meubel moest efficiënt en duurzaam geproduceerd kunnen worden. Voor veel stoelen betekende dit de productie aan een goedkope kostprijs. Voor de Eames lounge chair zorgden de dure materialen voor een hoge kostprijs. Maar de productie en duurzaamheid principes bleven behouden.
  4. Ontwerpen is het oplossen van problemen. Ze keken niet naar trends, maar naar problemen die ze voor klanten of voor zichzelf konden oplossen. 
  5. Charles en Ray Eames beperkten zich niet tot één vakgebied. Naast de gekende meubelontwerpen en architectuur ontdek je op de tentoonstelling ook minder gekend werk. Zo maakten ze in hun carrière tentoonstellingen, grafisch werk, fotografie en meer dan 100 films. Zoals vb. het gekende 'The Powers of Ten' dat op de tentoonstelling een heel bijzondere plaats kreeg.

 

In de tentoonstelling kan je heel wat historisch materiaal zien. Waaronder dit filmpje over de voorstelling van de Eames lounge chair in 1956. De eerste en tot nu toe enige stoel die ooit op deze manier werd geïntroduceerd.
Het filmpje is ook historische omwille van de rol van Ray Eames in het verhaal. Je voelt de moeilijke overgang van een mannenmaatschappij waarin de vrouw een belangrijker deel van begint uit te maken. Charles verduidelijkt haar belang door te vermelden dat ze samen de ontwerpen maakten. En dat zij de kritische stem is in het bureau dat de ontwerpen naar een hoger niveau tilt.
Let ook op de hippe microfoons die ze rond hun nek hebben hangen ;-)

bob bulcaenComment