witblad
Villa-Necchi-Campiglio-witblad - 29.jpg

Blog

Over interieurarchitectuur, architectuur en kunst.
En af en toe over onze eigen projecten.

Turijn: architectuur & design reistips

Torino. De naam alleen al straalt design uit. Hier ligt de bakermat van Fiat en Pininfarina en worden Maserati's gemaakt. 
De tweede grootste stad van Italië aan de rand van de Alpen bruist van de activiteit. Net zoals de rest van het Noorden van Italië. De groene omgeving, de talloze pleinen en ruime straten maken het ook een aangename stad om te wonen.
In de nabije omgeving word je omringd door wijnvelden. En op 2 uren tijd loop je te kuieren in Milaan, sta je met je voeten in de zee of op de latten in de bergen.  

10 reistips voor de architectuur, design en kunst liefhebber.

1. Castello di Rivoli

Benader Turijn vanaf de rand en bezoek eerst het museum Castello di Rivoli. Een schitterend museum voor moderne kunst  op ca. 45 minuten van Turijn. Een Italiaans paleis met een geschiedenis die terug gaat tot de 12de eeuw kreeg een aantal nieuwe ingrepen en biedt er plaats aan een indrukwekkende collectie.

DSC08040.jpg

2. Basiliek van Superga

Voor je een stad bezoekt, bekijk je beter eens een grondplan en luchtfoto. Turijn kan je ook vanuit de lucht verkennen vanaf de Superga basiliek. Vanop een hoogte van 672 heb je een subliem zicht op de stad met in de verte de Alpen. Neem je stadsplan erbij en je kan je citytrip voorbereiden. Je kan Superga bereiken met de auto of trein. De moedigen gaan te voet.

3. Villa della Regina

De 17e eeuwse villa werd gerestaureerd, maar kan helaas zijn woelige geschiedenis niet verhullen. Niet elke ruimte is even waardevol en de tuin kan wat onderhoud gebruiken. Maar het zicht op Turijn maakt het meer dan de moeite om hier te stoppen. 

4. Lingotto fabriek

Het iconische gebouw van Fiat met een testtrack op het dak. De auto's die vroeger in de onderliggende fabriek werden samengesteld raakten via een spiraalweg op het dak om hun testrondjes te doen. Het gebouw zelf is intussen een shopping center geworden. Maar je kan nog steeds op het track via de Pinacoteca Agnello, dat overigens een uitbreiding kreeg van de hand van Renzo Piano.

5. Mole Antonelliana

Het architecturale symbool van Turijn en het hoogste baksteen gebouw van de wereld. Oorspronkelijk gebouwd als synagoge. Maar intussen vind je er het Nationaal Cinema museum. Vanop de toren krijg je ook hier een mooi zicht op de stad.

6. Fondazione Merz

Naast het werk van Mario en Marisa Merz worden hier nog werken van andere hedendaagse kunstenaars getoond. Ga na welke tentoonstellingen er nu op de agenda staan.

7. Santo Volto kerk - Mario Botta

Love it or hate it. De vrij recente kerk (2006) heeft een typische Botta signatuur met geometrische vormen en een doordacht gebruik van natuurlijk licht. Je leest er hier meer over.

8. Parco d'ora

De Santo Volto kerk ligt in aan de rand van een oude industriële site die werd omgetoverd tot een park met een imposante overdekte ruimte die gebruikt als overdekt speelterrein en festival ruimte. 

9. Museo dell'automobile

De autogeschiedenis van Turijn, maar ook van niet Italiaanse merken. Een mooie presentatie van de auto industrie sinds 1769. www.museoauto.it

10. Pepino

Vergeet de interne mens niet. Pepino is de uitvinder van de 'Pinguino'. De frisco. Terug helemaal fris na een combinatie munt en chocolade...


Turijn biedt nog veel meer: Een aperitief cultuur op elk plein, overdekte winkel galerijen, gebouwen van Nervi, prachtige winkelstraten (Via Roma!), rustige parken en levendige buurten, ... Genoeg om met plezier dagen in te verdwalen.

bob bulcaenComment