witblad
Villa-Necchi-Campiglio-witblad - 29.jpg

Blog

Over interieurarchitectuur, architectuur en kunst.
En af en toe over onze eigen projecten.

7 lessen over exponentieel denken

Inspiratie is eindeloos, maar je moet het soms ook opzoeken.
Lezingen van inspirerende sprekers zijn een belangrijke bron om de horizon te verruimen.
Dagen zoals het Creativity World Forum probeer ik altijd te volgen. Ze liften je op en laten je maar een beetje weer landen zodat je wat blijft zweven.
En daar hebben we allemaal wel wat nood aan.

Tijdens de Exponential Academy (15/3/2016, provincie West-Vlaanderen/TUA) werden we opnieuw verwend. Dankzij de provincie kon ik deelnemen aan dit initiatief. Verschillende topsprekers stalen niet alleen de show, maar sloegen ook nagels met koppen.

7 onvergetelijke lessen

1. Exponentieel denken is afstappen van het klassieke lineaire denken.

We moeten geen 2 stappen vooruit zetten, maar 1000.
De grote evoluties in Silicon Valley moeten we hier ook kunnen bereiken. (Geert Noels)

Zowel de US als China beschikken over de machtigste nieuwe netwerken. Europa is er nog niet in geslaagd om hierin een belangrijke speler te worden en dreigt zo ook een belangrijke economisch en strategisch voordeel te verliezen. Met exponentieel denken moeten we deze inhaalbeweging kunnen inzetten. (Peter Hinssen)

Eens we de toekomst zien verliezen we die niet meer uit het oog. In deze afbeelding zie je aanvankelijk gewoon vlekken. Maar zodra je ook de hond hebt gezien, kan je het beeld niet meer zien zonder die hond. Zodra we een beeld van de toekomst zien, kunnen we dit niet meer vergeten en zullen we er automatisch op inspelen. (André Duval)

Ook het onderwijs zal moeten worden hervormd zodat we jongeren leren hoe met deze uitdagingen moet worden omgegaan. 
Software als deepmind kan een klassiek spel in 15 minuten kan leren en 8 minuten later de high score halen. Het klassieke inpompen van kennis in studenten heeft geen invloed meer in deze nieuwe economie. We moeten disruptieve jongeren maken die net niet doen wat we vragen, maar wel bereid zijn om initiatief te nemen en de wereld te veranderen. 

2. Een bedrijf ontworpen voor succes in de 20ste eeuw zal falen in de 21ste.

Brad Templeton

Een quote van David Rose waarmee Brad Templeton vooral wil aantonen dat er nieuwe invloeden zijn die ervoor zorgen dat bedrijven totaal anders zijn of gewaardeerd worden dan in de vorige eeuw. Het gekende voorbeeld van Kodak dat met 17.000 werknemers maar een marktwaarde had van 100 miljoen dollar. Terwijl op hetzelfde moment Instagram 1 biljoen dollar waard was. Met amper 13 medewerkers. De gemiddelde levensduur van een bedrijf is nu maar 15 jaar tegenover 67 jaar in de vorige eeuw.

De spelregels zijn veranderd. 

3. Zes d’s zijn de voornaamste oorzaak van die veranderingen

  • Digitized (gedigitaliseerd. spreekt voor zich)
  • Deceptive (Exponentiële groei is niet altijd direct zichtbaar. Nieuwe bedrijven kunnen soms verrassend snel klassieke modellen vervangen)
  • Dematerialized (materiële wordt minder belangrijk dan virtuele. vb. zaklampen worden vervangen door lampje in je smartphone)
  • Disruptive (verandering is leidraad geworden)
  • Demonetized (los komen van klassieke financiële modellen)
  • democratized (toegang tot technologie is gemakkelijker geworden).

Elk van deze D's is een uitdaging voor elke organisatie.

Zie ook: http://thoughtcatalog.com/steven-kotler/2015/02/the-6-ds-of-exponentials/

4. Elk bedrijf wordt een software bedrijf.

Enkel software kan snel wijzigen en evolueren. Daarom is ook de exponentiële groei hier zo opvallend. Tesla eigenaars krijgen met een software update nieuwe functies in hun auto. Bedrijven als airBnB en Uber hebben zelf geen materiële bezittingen, maar zijn wel marktleider op vlak van overnachtingen en taxi ritten. Door het aanbieden van een netwerk.

Dit wil niet zeggen dat er enkel nog technologie bedrijven zullen zijn. Maar ook traditionele sectoren moeten nieuwe technologie gebruiken om te blijven evolueren. Dit kan gaan over een nieuwe manier van communiceren, processen beheren, of nieuwe producten en diensten ontwikkelen.  

5. De zelfrijdende auto komt er en zal brokken maken.

Het zullen gelukkig amper auto ongevallen zijn. Door de zelfrijdende auto zullen er niet alleen amper auto ongevallen zijn. We zullen ook tijd winnen omdat we andere dingen kunnen doen terwijl we in de auto zitten.

Maar dit zal ook een impact hebben op een resem andere industrieën. Er zullen minder verzekeringen nodig zijn. Parkings kunnen zich ook buiten de stad bevinden als de auto zichzelf gaat parkeren. Garages zullen minder auto's moeten herstellen. Pakketjes worden zonder chauffeur thuis geleverd.

Brad Templeton stond mee aan de wieg van de zelfrijdende auto van Google.

6. 19 biljoen dollar voor WhatsApp was een koopje.

In 2013 had Facebook nog geen mobiele strategie. Nu is 2/3 van Facebook bezoekers en inkomsten afkomstig van het mobiel gebruik. Bedrijven als Facebook zien die evoluties en spelen hierop in door succesvolle nieuwe producten snel over te kopen. 19 biljoen voor WhatsApp is een gigantische bedrag. Maar het bedrijf is intussen al veel meer waard geworden. Het belang van SMS’en voor een Telco is in elkaar gezakt door het gebruik van WhatsApp. En de macht van dit netwerk is iets waard.

De telecom maatschappijen zijn niet langer de dominante spelers. Wel netwerken die worden aangeboden door bedrijven als WhatsApp, Facebook, Alibaba, Baidu en Google (Alphabet). Amerikaanse en Chinese software bedrijven en toepassingen die het nieuwe economische landschap bepalen. 

7. Bedrijven moeten een balans vinden tussen de shit van gisteren en de uitdagingen van morgen.

Peter Hinssen

De klassieke structuren volstaan niet meer om aan deze innovatiegolf deel te nemen. Bedrijven moeten sneller schakelen en de volgende stap zetten. Niet bezig zijn met SOY (Shit Of Yesterday). Maar vooral werken aan de uitdagingen van morgen. We kunnen dit enkel bereiken door anders te denken en buiten de lijntjes te lopen. 

Bedrijven moeten niet meer aan akkerteelt doen. Ze moeten een regenwoud worden. Met minder regels en meer dromen. Een open cultuur die vertrouwen wekt. Geen eigen voordeel zoeken, maar erop vertrouwen dat dit komt door een ruimer doel na te streven. Durven innoveren door samen te werken. Het risico lopen om te falen door te experimenteren. 

bob bulcaenComment