Villa-Necchi-Campiglio-witblad - 29.jpg

blog

Over interieurarchitectuur, architectuur en kunst.
En af en toe over onze eigen projecten.

Julier Turm - Origen

Het Origin Festival Cultural is een muziek- en danstheater gezelschap dat in de regio Graubünden in Zwitserland vaak gebruik maakt van bijzondere locaties. Sinds 2017 kan je op de Julierpass niet meer naast hun nieuwe tijdelijke theatertempel kijken. Deze zomer is het je laatste kans om die te bewonderen.

De Julier Turm is een rode toren in het midden van een imposant berglandschap. Het gebouw contrasteert met de blauwe lucht, de sneeuw, het groene gras. In elk seizoen is de toren een opvallende verschijning.

Ondanks de openheid naar het landschap werkt de Turm verrassend functioneel. De ronde vorm bevat centraal een podium dat bijna over de volledige hoogte kan worden verhoogd en verlaagd. De toeschouwers zitten op verschillende niveaus rond dit podium en genieten van muziek en dans dankzij een zeer goede akoestiek en beleving.

De toren werd opgebouwd uit 10 elementen in vijfhoekvorm die als prefabelement op de fundering werd geplaatst. De volledige bouw ter plaatse nam slechts 5 weken in beslag. De structuur kan terug worden ontmanteld waarbij alle elementen terug worden hergebruikt in andere constructies.

 

Sinds jaren is de toren een vaste stop als we in de winter over de Julierpass rijden. We zijn telkens verrast door de impact in het landschap en de imposante architectuur die een sterke relatie met de omgeving toelaat. In februari 2022 hadden we het geluk om er in de kouder winter te genieten van de warme ‘Kaisering Irene’ dansvoorstelling.

Oorspronkelijk zou de constructie er maar mogen staan tot het jaar 2020. Dankzij een klein virus konden we er 3 jaar langer van genieten. In september 2023 wordt de toren echter definitief afgebroken. ‘Alles heeft zijn tijd’ staat er op de website van het gezelschap. We genoten van de tijd dat deze toren er stond.

 
bob bulcaen