witblad

Sunbrella

Sunbrella - Future of shade

In de Sunbrella competitie van begin 2016 kregen we de kans om na te denken over hoe we omgaan met licht en schaduw, zon en regen.
De opdracht was eenvoudig: bedenk een concept voor een schaduwoplossing op basis van Sunbrella stof.

Witblad ontving geen hoofdprijs, maar werd uit de honderden inzendingen geselecteerd als 1 van de 'innovative entries'.

In plaats van louter te denken aan de beschutting van schaduw, zagen we hier een kans om meer te doen met het regenwater dat onvermijdelijk op de doeken terechtkomt. Zelfs in warmere klimaten.

Wat doen we met dit water zodat we hier een ethisch en esthetisch voordeel uit halen?

In ons voorstel bepaalt het water de vorm die het doek aanneemt.
We vangen dit op zodat we het kunnen recupereren voor andere doeleinden.

We pasten het concept toe op de drie thema's van de Sunbrella competitie.

Garden
Een rustruimte in een verzorgingsinstelling voor kankerbehandeling. De patiënten gebruiken de ruimte om alleen of met familie in een aangename omgeving te praten of rusten. De stof wordt hier ook gebruikt als zit- en hangmat. De stoffen dakbedekking kan ook worden opengeschoven om het licht door te laten.

Pebble
In de open ruimtes van een shoppingcenter plaatsen we mobiele zonnewering die het water opvangt en recupereert. De grote keien die de basis vormen voor de 5 meter lange constructie kan verplaatst worden met een transpallet.

Zip shelter

Een mobiele woonplaats voor vluchtelingen. De tentvlakken worden aan elkaar 'gelast' met waterdichte ritssluitingen. Het dak verzamelt het water in een waterfilter. In een stoffen constructie wordt een natuurlijke filter gemaakt met keien, zand en houtskool. De tent constructies kunnen aan elkaar worden geritst om clusters voor grotere families te maken.