Villa-Necchi-Campiglio-witblad - 29.jpg

blog

Over interieurarchitectuur, architectuur en kunst.
En af en toe over onze eigen projecten.

Penthouse SOET

Verbouwing van een penthouse in de Banmolens langs de Leie.

“De Banmolens” is een beschermd monument met wortels in de 12e eeuw.
In 1880 werd de oude maalderij verbouwd tot een waterturbine. In 2004 kreeg het gebouw een grondige renovatie. Sindsdien bestaat het gebouw vooral uit appartementen.

Witblad mocht de verbouwing van de penthouse met 2 verdiepingen aanpakken.
De focus lag vooral op de bovenste verdieping waar het zicht op de rivier en de vernieuwde sluizen en omgeving indrukwekkend is.
De oriëntatie is ideaal om de zon door de dag in de penthouse te beleven.

Op de bovenste verdieping bevond zich de keuken en eetruimte.
De bewoners wilden graag op deze verdieping ook een leefruimte.
Om dit mogelijk te maken verplaatsten we de keuken zodat de leefruimte kon aansluiten aan het terras.

We laten de ruimtes stapsgewijs ontdekken door de positionering van de volumes. Je wandelt langs en doorheen open of gesloten ruimtes. De circulatie zones kunnen bij de keuken en eetruimte worden ingenomen. Zo verruimen we de oppervlakte en ontstaat een boeiend gevoel van licht en ruimte zonder dat we aan functionaliteit inboeten.

De keuken staat nu in het midden van de ruimte. 
De flexibiliteit is voorzien om de open keuken ook visueel af te schermen. Zo ontstaat een publieke circulatiezone die aansluit bij de leefruimte. De lamellen schuifwanden zorgen voor de nodige privacy in de keuken, maar maken het tegelijk mogelijk om het licht en zicht te behouden.
De keuken werd zo geplaatst zodat bezoekers naar de leefruimte wandelen zonder inkijk in de keuken.
Door te werken met een zitbank aan de eettafel ontstond extra ruimte zodat er nog altijd een grote eettafel in de ruimte kan staan.

De architectuur van de hoge ruimte wordt versterkt door het aanhouden van dezelfde hoogte van het meubilair en de gordijnnis. Voor de gordijnen kozen we een soepel vallende semi transparante stof. Wanneer je overdag de gordijnen sluit wordt het licht gefilterd, ’s avonds vormen ze een golvende zachte witte wand. Zo ontstaat een aangename sfeer en goede akoestiek.

Het kleurenpallet voor deze verbouwing werd gebaseerd op de kleuren van de bakstenen buitenmuur, die zichtbaar is in het interieur.

De verhouding waarin de kleuren en de materialen gebruikt worden, vormen een evenwichtig geheel en een ideale thuis voor de bewoners.

Bekijk alle foto’s op de projectpagina.

bob bulcaen