Villa-Necchi-Campiglio-witblad - 29.jpg

blog

Over interieurarchitectuur, architectuur en kunst.
En af en toe over onze eigen projecten.

Fantasy Landscape - Verner Panton

Deze zomer stond Verner Panton (1926-1998) in de kijker in het Trapholt museum in Kolding. De Deense ontwerper werkte in het begin van zijn carrière voor Arne Jacobsen en kreeg vooral bekendheid door zijn kleurrijke dynamische ontwerpen zoals de gekende polyester stoel die zijn naam draagt. In Trapholt werden interieurs gereconstrueerd en stonden zijn talloze ontwerpen voor meubilair en verlichting.

Het hoogtepunt was opnieuw de Fantasy Landscape. Een ruimte opgebouwd uit verschillende zitvormen en afgewerkt met gekleurde stoffering. Het concept werd voor het eerst getoond in 1970. Chemiebedrijf Bayer organiseerde toen tijdens de meubelbeurs van Keulen ‘Visiona 2’ waarbij ze ontwerpers uitnodigden om een plezierboot in te richten. De ruimte van Verner Panton bevatte de eerste versie van de Fantasy Landscape en toonde de uitgebreide mogelijkheden van nieuwe materialen.

In het landschap van 48m2 komen vloer, wanden en plafond samen tot één geheel. De uitstulpingen in zachte vormgen nodigen uit tot zitten en liggen in de akoestisch sterk gedempte ruimte. De variatie in donkere, lichtere, dynamische en kalmere kleuren zet de bezoeker aan tot het verkennen van de invloed van kleuren op het gemoed.

bob bulcaenTrapholt museum